Taksidermia ”noble philosopher”, 1900-luvun alku
975.00 €
Alkuperä: Eurooppa
Valmistusajankohta: 1900-luvun alku
Mitat: Kokonaiskorkeus 60 cm, leveys 30 cm. Jalustan mitat 30 x 20 x 20 cm.
Kunto: Hyvä, apinassa iän mukaista ”vanhenemista”, yksi varvas vioittunut
Muuta: Huikaisevan harvinainen ja täydellinen ”cabinet of curiosities” – kohde, joka ollut v. 2015 arvostetun ranskalaisen huutokauppatalon myyntikohteena. Meille kohde on tullut suoraan ranskalaisen luonnontieteen professorin yksityiskokoelmasta, joten kohteella on hieno historiikki. Itse apina (Cepus, kapuusiapina) on käsitelty ammattimaisesti ja se istuu poikkeuksellisen hienossa asennossa puisen marmori-imitaatio korokkeen päällä. Kohde on niin harvinainen, että niitä liikkuu maailmallakin ani harvoin ja hinnat tahtovat nousta hurjiin lukemiin. Tässä olisi hieno mahdollisuus saada kotiin jotain todella erikoista ja poikkeavaa!
Taksidermia
Taksidermia eli eläinten täyttäminen on taiteenlaji, joka käyttää materiaalina kuollutta eläintä, pyrkii säilyttämään eläimen ulkomuodon ja tekemään eläimestä esineen. Eläimen sisäelimet ja valtaosa luustosta poistetaan. Nahka jätetään, ja sen sisälle laitetaan muita aineita tukemaan ja antamaan muotoa. Täytettyjen eläinten on asennollaan tarkoitus muistuttaa eläviä eläimiä, ja usein eläintentäyttäjän taidon mittana on se, miten elävännäköisiä hän onnistuu eläimistä tekemään. Täytetylle eläimelle tehdään useimmiten alusta tai kiinnike. Silmät poistetaan ja korvataan lasisilmillä.
Eläimiä on täytetty tuhansia vuosia osana hautajais-, uhraus- ja palvontamenoja. Ranskalainen ornitologi Jean-Baptiste Bécœur kehitti 1700-luvulla niin kutsutun Bécoeurin reseptin, arsenikkipohjaisen säilöntäaineen, jolla saatiin estettyä lihaa syövien bakteerien toiminta. Toinen ranskalainen ornitologi, Louis Dufresne, kehitti eläinten täytön tapoja edelleen ja vuonna 1802 hän saattoi avata Ranskan luonnontieteellisessä museossa maailman suurimman harvinaisten lintujen kokoelman. (Lähde: Wikipedia)