Pienikokoinen tiimalasi, 1800-l.

75.00 

Alkuperä: Eurooppa
Valmistusajankohta: 1800-luvun loppu / 1900-luvun alku
Koko: 9,4cm x 2cm
Materiaali: Puu / lasi
Kunto: Hyvä, ajanmukaista kulumaa / patinaa.
Muuta: Kyseessä hienosti patinoitunut pieni tiimalasi, jollaisia on tänä päivänä todella vaikea löytää aidosti vanhoina. Vastaavia tiimalaseja on käytetty esim. laivojen pentterissä, eli hyödynnetty esim. ruuanlaitossa. Kyseisen tiimalasin tarkempaa historiaa meillä ei ole tiedossa.

Hiekkakello eli tiimalasi

Tiimalasi, toiselta nimeltään hiekkakello, oli aiemmin ajan mittaamiseen käytetty väline. Se on keskeltä ohueksi kuristettu lasiastia, jonka sisällä on hienoa hiekkaa. Hiekka valuu tiimalasin kupista toiseen tietyssä ajassa. Kun hiekka on valunut kokonaan tiimalasin läpi, laite voidaan kääntää ympäri ja mitata näin tietyn pituisia ajanjaksoja. Tiimalasin mittaamaan aikaan vaikuttavat hiekan määrä ja laatu sekä kuppien koko ja keskellä olevan kapeuman leveys. Hiekan sijaan tiimalasissa on käytetty myös hienonnettua munankuorta ja jauhettua marmoria.

Joidenkin lähteiden mukaan hiekkakello olisi keksitty ja otettu käyttöön jo 200-luvun puolessa välissä Alexandriassa, jossa sitä olisi kannettu mukana samalla tavoin kuin nykypäivän kelloja. Toisten spekulaatioiden mukaan hiekkakello olisi tullut käyttöön vasta 1000-luvulla. Joka tapauksessa varhaisin varmistettu tieto hiekkakelloista on saatu vuonna 1338 Ambrogio Lorenzettin Freskosta ”Allegory of Good Government”, jossa kuvan henkilö pitää tiimalasia kädessään. (Lähde: Wikipedia)

Monikaan ei tiedä, että tiimalasia on pidetty katoavaisuuden symbolina ja usein siihen on liitetty latinankielinen lause Memento mori, muista kuolemaa. Antiikin aikana se oli ajan jumala Kronoksen tunnus. Se edustaa myös hyveellistä elämää, kohtuullisuutta ja pidättyväisyyttä. Koska tiimalasin käyttöön kuuluu ylösalaisin kääntäminen, se voi symboloida syklistä aikakäsitystä.

Kiinnostaako kohde?
Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

    Haluan: