ANATOMINEN MALLI – jalkaterän luusto

95.00 

Alkuperä: Saksa
Ajankohta: 1980-luku
Koko: Pituus 26 cm
Materiaali: Muoviseos
Kunto: Hyvä, ajanmukaista kulumaa / patinaa
Muuta: Tyylikäs lääketieteellisen esineistön edustaja. Kyseessä on Saksassa 1980-luvulla opetuskäyttöön tehty anatominen malli ihmisen jalkaterästä. Tässä on hieno kohde kokoelmaan, opetuskäyttöön tai tutkittavaksi.

Jalan luut

Jalassa on yhteensä 26 luuta ja 2 sesamluuta. Jalka jaetaan luisen rakenteen perusteella tarsukseen, metatarsukseen ja falangeihin. Tarsus tarkoittaa jalan takaosaa, metatarsus keskiosaa ja falangit varpaiden luita. Tarsukseen kuuluu seitsemän luuta. Talus ja calcaneus eli kantaluu sijaitsevat tarsuksen takaosassa. Etummaiset tarsaaliluut ovat mediaalisesti sijaitseva naviculare ja kolme cuneiformis-luuta sekä lateraalisesti sijaitseva cuboideum.

Metatarsus sijaitsee jalan keskiosassa ja siihen kuuluu viisi jalkapöydänluuta eli metatarsaaliluuta. Niitä kutsutaan ensimmäiseksi, toiseksi, kolmanneksi, neljänneksi ja viidenneksi metatarsaaliksi. Ensimmäinen metatarsaaliluu on mediaalisin luu ja viides lateraalisin. Ensimmäisen metatarsaalin distaalisen pään alapintaan on niveltynyt kaksi sesamluuta. Niiden tehtävä on stabiloida ensimmäistä metatarsaalia ja jakaa sille kohdistuvaa painoa. Falangit muodostavat varpaiden luut. Varpaiden luita on yhteensä 14 kappaletta. Nilkan luihin kuuluvat vielä sääriluu eli tibia ja pohjeluu eli fibula. Ne niveltyvät ylemmän nilkkanivelen avulla talukseen ja sitä kautta jalkaan. (Lähde: Wikipedia)

Kiinnostaako kohde?
Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

    Haluan: