Vanha verenpainemittari ”Dominion Model”
120.00 €
Alkuperä: Englanti
Valmistusajankohta: 1900-luvun puoliväli
Laitteen mitat: Aukaistuna korkeus 36 cm
Laatikon mitat: 32 cm x 10 cm x 6 cm
Toimivuus: Laite näyttää toimivan, mittatuloksen tarkkuudesta emme anna takuuta =)
Kunto: Hyvä, pinnoissa ajanmukaista kulumaa / patinaa. Alkuperäinen bakeliittipakkaus mukana ja myös sen kunto on hyvä.
Muuta: Todella tyylikäs ja hienon kehityshistorian omaava lääketieteellinen laite, joka näyttäisi toimivan edelleen varsin hienosti. Tässä laitteessa yhdistyvät historia, lääketiede ja vintagekeräily. Pakkohankinta lääkärin työpöydälle!
Historiasta:
Yksi lääketieteen merkittävä läpimurto tapahtui marraskuun 29. vuonna 1896, kun italialainen Scipione Riva-Rocci esitteli sisätautilääkäreiden konferenssissa verenpaineen mittauslaitteen, joka perustui käsivarren ympäri puristettavaan mansettiin. Tieteentekijät alkoivat kuitenkin jo 1800-luvun puolivälissä olla selvillä, että liikapaine verenkierrossa saattaa aiheuttaa pahoja sairauksia. Munuaisten tai sydämen pettäminen olivat tuolloin eurooppalaisten kaupunkilaisten yleisiä kuolinsyitä.
1850-luvulla sydämen voimaa ja valtimosykettä tutkittiin vielä ranteesta. Varsinainen verenpaineen mittaus onnistui luotettavasti kuitenkin vain raaja-amputaatioiden yhteydessä suoraan valtimosta mittaamalla. Valtimoiden merkitys verenpaineeseen taas selvisi jo 1700-luvun alussa, kun englantilainen luonnontieteilijä Stephen Hales katkaisi eläimiltä jalkoja ja mittasi kuinka kauaksi veri suihkusi.
Ensimmäisen nykyistä verenpaineen mittaustapaa muistuttavan laitteen keksi itävaltalainen patologi Samuel von Basch vuonna 1880. Hänen tutkimuskäyttöön valmistamallaan stygmomanometrillä painettiin tutkittavan henkilön käsivarren valtimoa ja mitattiin paine, jossa syke lakkasi. Vaikka verenpaineen mittaaminen ei lääkärinkäynneillä vielä 1880-luvulla onnistunutkaan, tarjosivat monet lääkärit kuitenkin korkeaan verenpaineeseen jo erilaisia hoitoja. Euroopassa alettiin olla varmoja, että liika verenpaine on pahasta. Hoidoksi tarjottiin ainakin keittosuolaliuosta.
Verenpaineenmittaus sai kunnolla vauhtia 1889, kun ranskalainen kardiologi Pierre Potain kehitteli von Baschin stygmomanometristä paremman version. Viisarimittarilla varustettua laitetta pystyi kyllä kuljettamaan mukana, mutta kotilääkärin käyttöön siitäkään ei ollut. Riva-Roccin vuoden 1896 keksintö mahtui lääkärin laukkuun. Sen avulla pystyttiin mittaaman sydämen supistumisen jälkeinen korkein valtimoissa vallitseva painearvo eli systolinen verenpaine.
Tällä yhdellä painemittauksella pärjättiin pitkälle vuosisadan vaihteen yli. Aluksi verenpaineen mittaus oli muutenkin lähinnä potilaan tutkimista. Terveyden seurannassa mittaamisen merkitys keksittiin vasta puoli vuosisataa myöhemmin. Riva-Roccin menetelmä täydentyi 1905, kun venäläinen kirurgi Nikolai Korotkov keksi idean. Korotkov alkoi kuunnella stetoskoopilla pulssiääniä kyynärvarresta mansettimittauksen aikana. Hän huomasi, miten mansetin puristuksen hellittäessä ääni muuttui. Korotkov löysi, miten myös diastolinen verenpaine eli valtimoissa vallitsevaa sydämen lepovaiheen alhaisin painearvo pystytään mittaamaan pelkästään kuuntelemalla.
Scipione Riva-Roccin mukaan nimettyä RR-merkintää käytetään edelleen. Sairauskertomuksiin ja muihin asiakirjoihin verenpaine voidaan merkitä vaikkapa muotoon RR 120/80. Riva-Roccin verenpainemittausmenetelmässä voidaan käyttää sekä elohopeamittausta että teknisillä mittaustavoilla toimivia aneroidimittareita. Elohopean ongelmana on sen myrkyllisyys. Itse mittaustapana elohopeapatsas on kuitenkin edelleen lahjomattoman tarkka. Esimerkiksi Suomessa tehtävissä väestötutkimuksissa Riva-Roccin menetelmää ”Korotkovin äänillä” käytetään edelleen. Nykyään suurin osa verenpainemittareista toimii oskillometrisella periaatteella. Automaattimittarit aistivat pulssin värähtelyt ja laitteiden mittausalgoritmit laskevat systolisen ja diastolisen verenpaineen arvot. Jokaisella laitevalmistajalla algoritmit ovat kuitenkin salaisia. Edes laitteita käyttävät ammattilaiset eivät tiedä tarkasti, mihin mittaukset milloinkin perustuvat. Niin kuin Riva-Roccin keksinnön aikoihin 120 vuotta sitten, mansettien pitää edelleen puristaa verenkierto kasaan, jotta verenpaine voidaan mitata. Nykyään myynnissä on myös ranteesta ja jopa sormesta mittaavia verenpainemittareita. Niissä kuitenkin mittavirheet ovat suuria, sillä pienistä verisuonista ei saada yhtä tarkkoja tuloksia kuin perinteisellä käsivarsimansetilla. (Lähde: Marcus Zieman, YLE)