Koristeellinen pöytäpeili ”art nouveau”

180.00 

Alkuperä: Ranska
Valmistusajankohta: 1900-luku
Koko: Korkeus 25 cm, leveys 19
Kunto: Hyvä, alkuperäiset kehykset ja kultaus, pinnoissa ajan mukaista kulumaa / patinaa.
Muuta: Erittäin nätti ja siro ”art nouveau” -tyylinen pöytäpeili, joka on saapunut meille Ranskasta. Jokaisen leidin kampauspöydälle sopiva peilikaunotar.

Jugend / art nouveau

Jugend (saks. Jugend ’nuoruus’) eli art nouveau (ransk. art nouveau ’uusi taide’) on taiteen tyylisuuntaus, joka vallitsi Euroopassa 1880-luvulta ensimmäisen maailmansodan alkuun. Sille oli tyypillistä eri taiteenalojen välisten rajojen hävittäminen niin että ihmisen koko elinympäristö tuli taiteilijan ulottuville. Erityisesti jugend vaikutti arkkitehtuurissa ja taideteollisessa muotoilussa. Jugend on näkyvästi esillä monissa Euroopan kaupungeissa, kuten Budapestin arkkitehtuurissa.

Tyylisuuntaa on kutsuttu eri nimillä eri puolilla Eurooppaa eri aikoina. Anglosaksisissa ja ranskankielisissä maissa se tunnetaan art nouveauna, Italiassa sen nimitys on Stile Liberty ja Kataloniassa modernisme ja venäjäksi se on моде́рн (modern). Itävallassa, Unkarissa, Puolassa ja Tšekissä sitä kutsutaan sesessionismiksi. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on yleisesti käytössä jugend-sana, koska arkkitehtuuri- ja muotoiluyhteydet suuntautuivat paljolti Saksaan, jossa tyylisuunta sai nimensä müncheniläisen Jugend-aikakauslehden mukaan. Nykyisin käytetään toisinaan art nouveauta tai molempia käsitteitä yhdessä.

Taideteollisuuden uudistusliike Arts and Craftsia pidetään usein jugendtyylin anglosaksisena rinnakkaiskäsitteenä. Jugend oli kertaustyylien seuraaja ja edelsi 1900-luvun modernismia. Jotkut tutkijat lukevat jugendtyylin kuuluvan varhaiseen modernismiin sen ensimmäisenä suuntauksena. Jugendtyyliä seurannut ja sitä myös muistuttava, mutta modernistisempi art deco -tyyli oli hyvin suosittu 1920- ja 1930-luvulla. (Lähde: Wikipedia)

Osasto:
Kiinnostaako kohde ? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

    Haluan: