Kokoontaitettava herrasmiehen silinterihattu

85.00 

Alkuperä: Saksa
Valmistaja: Tuntematon (katso signeeraus)
Valmistusajankohta: 1900-luvun alkupuoli
Koko: 58/60 (miesten largea vastaava koko)
Kunto: Kohtalainen, sisäosissa ja pinnoissa kulumaa
Muuta: Äärimmäisen tyylikäs ja hienosti ikääntynyt silinterihattu, jossa pitkä ikä näkyy hienosti. Silinteri on ns. kokoontaitettava, eli sen saa todella pieneen tilaan esim. säilytystä tai kuljetusta varten. Silinterin sisäosassa valmistajan merkinnät.

Silinterihattu

Silinterihattu eli silinteri on korkea, sylinterin muotoinen, päältä tasainen, yleensä musta ja jäykkä huopahattu, jossa on lieri. Suomenkielinen sana silinteri tulee saksan sanasta Zylinderhut, ”sylinterihattu”. Kansanomaisempi nimitys hatulle on silkkipytty. Erittäin suosittu silinterihattu oli 1800-luvulla, jolloin se oli etenkin varakkaiden liikemiesten ja poliitikkojen päähine. On esitetty, että silinterihatun suosio teollistumisen aikakaudella olisi perustunut sen yhdennäköisyyteen tehtaanpiippujen kanssa. Hatut kasvoivat korkeutta etenkin Ranskassa ja veivät tilaa. Yhdysvaltalainen liikemies John Pierpont Morgan teetti itselleen jopa korkeampikattoisen limusiinin hattuaan varten. Ongelman ratkaisi Antoine Gibus kehittämällä hatusta kokoonpainettavan version (ns. chapeau claque tai opera hat) vuonna 1823. Yhdysvaltalainen versio silinterihatuista on stovepipe hat, joka on suoran lieriön muotoinen ja korkeampi kuin tavallinen silinteri.

Nykyisin silinterihattua käytetään hyvin harvoin, vain erityisissä arvokkaissa juhlatilaisuuksissa kuten valtiollisissa juhlissa. Siitä on tullut varakkuuden symboli. Oikeaoppinen tapa käyttää silinterihattua on hiukan eteenpäin ja sivulle kallellaan.kenen mukaan? Päähineen perinteisiä käyttäjiä ovat myös taikurit, jotka usein vetävät hatustaan valkoisen kaniinin. Ensimmäisenä tämän tempun suoritti ranskalainen Louis Comte vuonna 1814. Usein silinterihattu piirretään myös koristamaan lumiukkojen päälakea. (Lähde: Wikipedia)

Osasto:
Kiinnostaako kohde ? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Haluan: