Keris- tai Kris -tikari 1800-luvulta

185.00 

Alkuperämaa: Filippiinit?
Valmistusajankohta: 1800-luvun loppu
Signeeraus/Merkinnät: –
Pituus: 54 cm (tupen kanssa)
Kunto: Kohtalainen, terässä reipasta korroosiota, ruostetta ja kulumaa. Tupessa myös kulumaa ja yksi korjausliimaus. Kahvan ja terän välillä välystä.
Muuta: Upea ja erikoisen historian omaava keris-tikari. Tikarissa on upeasti koristeltu kahva, terässä korroosiota.

Keris tai Kris –tikari

Kris tai keris on alun perin Jaavalta lähtöisin oleva tikarityyppi ja sittemmin se on levinnyt myös eri puolille Kaakkois-Aasiaa. Kris on amuletin tapainen arvoesine, johon liitetään usein maagisia voimia. Ne ovat myös suvussa kulkevia perintökalleuksia, jotka voivat osoittaa esimerkiksi omistajansa vaurautta.

Nykyisen kaltaisia kris-tikareja on alettu valmistaa 900- tai 1200-luvun paikkeilla Keski-Jaavalla. Valmistuksen alkuajankohta on ajoitettu kivireliefien kautta. Alun perin tikareilla lienee ollut käyttöä taisteluvälineinä, mutta ajan kuluessa niistä tuli rituaalisia ja maagisia amuletin tapaisia arvoesineitä. Varhaisimmat Pajajaran- ja Majapahit-krisit valmistettiin takomalla yhdestä metallikappaleesta. Myöhemmin tikareihin on liitetty myös esimerkiksi puusta tai kullasta valmistettu kahva. Ammattitaitoisia tikarin takojia eli empuja on edelleen, mutta heidänkin määränsä on vähentynyt huomattavasti historiallisista lukemista.

Kris-tikarin tunnusomaisin piirre on sen epäsymmetrinen terä. Terä voi olla suora tai aaltomainen ja se on vain harvoin erityisen terävä. Jos terässä on aaltoja, aaltojen määrä on aina pariton. Kris-tikarin valmistaminen on maaginen rituaali. Tikarin takoja, eli empu, paastoaa ja rukoilee erityisten voimien saavuttamiseksi, jotka valmistettaessa siirtyvät tikariin. Tikareihin voidaan liittää erilaisia maagisia voimia. Jotkin niistä saattavat tuoda voittoja taisteluissa, jotkut suojelevat onnettomuuksilta jotkin toiset saattavat tuoda onnea ja vaurautta. Toisaalta käyttäjälleen sopimaton kris saattaa aiheuttaa onnettomuuksia. Tikarin maaginen voima on sen terässä. Muita osia, kuten kahva, tuppi tai koristeet voidaan vaihtaa tarvittaessa. Kris on myös omistajansa varakkuuden symboli. Vain ylhäissyntyiset koristelivat tikarinsa kullalla. Tikarille annetaan uhrilahja perjantai-iltaisin ympäri vuoden. Tikari tulee myös pestä rituaalisesti kerran vuodessa. Ennen pesua meditoidaan tikarin hengen tyynnyttämiseksi. Tikaria kannetaan mukana arkisin ja niitä käytetään useissa eri seremonioissa. Tikareita voivat kantaa niin miehet kuin naiset. (Lähde: Wikipedia)

Osasto:
Kiinnostaako kohde ? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

    Haluan: