Harvinainen hautaristi 1800-luvulta, Ranska

460.00 

Alkuperä: Ranska
Valmistusajankohta: 1800-luku
Koko: Korkeus 88 cm, leveys 62 cm, painoa lienee yli 10 kiloa
Materiaali: Valurauta
Kunto: Hyvä, pinnoissa reipasta mutta kaunista patinaa
Muuta: Kohteena harvinainen, upea ja uniikki 1800-luvun ranskalainen hautaristi. Valurautaiset hautaristit olivat yleisiä Ranskassa 1800-luvulla (ennen kaikkea 1840-luvulla) ja niiden tuotanto loppui 1900-luvun alussa.

Useimmiten ristit valettiin kylän sepän tai hevosenkengittäjän toimesta ja jokainen risti oli tekijänsä eräänlainen työtaidonnäyte. Ristien työstäminen oli hyvinkin tarkkaa työtä silloisten työmenetelmien, esteettisten sääntöjen ja uskonnollisten traditioiden mukaisesti. Lisäksi seppä tai hautausurakoitsija saattoi lisätä risteihin jälkikäteen erillisen Jeesuksen kuvan tai muun vastaavan tyyppisen osan, johon oli kaiverrettu vainajan tiedot. Ristit maalattiin lopuksi aina mustalla ja pieniä yksityiskohtia saatettiin lisäksi sävyttää valkoisella, ruskealla tai hopeisella maalilla. Jos vainaja oli lapsi, ristit maalattiin taivaansinisiksi.

Hautaristit ovatkin toinen toistaan upeampia taideteoksia, jotka nykypäivänä toimivat upeina yksittäisinä sisustuksellisina elementteinä niin sisä- kuin ulkotiloissa. Suurin osa hautaristeistä on vuosisatojen saatossa poistettu ja tuhottu sitä mukaa kun vainajia on siirretty haudoistaan yleisiin
joukkohautoihin tilan säästämiseksi hautausmailla. Vastaavasti paljon ristejä on tuhoutunut sään ja ruosteen kuluttamana. Tämän myötä hautaristit ovat nykyisin erittäin harvinaisia ja haluttuja keräilykohteita.

Kiinnostaako kohde ? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Haluan: