Amputaatiosaha ”sormisaha”, Evans & Co.

165.00 

Alkuperä: Englanti
Valmistaja: Evans & Co, London
Valmistusajankohta: 1900-luvun alku
Koko: Pituus 25,5 cm
Kunto: Hyvä, pinnoissa ajanmukaista kulumaa / patinaa
Muuta: Upeasti säilynyt ja aito amputaatiossa käytetty ”sormisaha”, käytetty siis amputaatioissa pienempien luiden / nivelien katkaisuun. Saha on hienosti leimattu ja sen saa purettua pienempiin osiin. Saha on mitä ilmeisimmin ensimmäisen maailmansodan ajalta ja se on edelleen hyvin terävä. Hieno ja erikoinen esine koristeeksi tai kokoelmaan.

Amputaatio

Amputaatiolla tarkoitetaan jonkun kehon osan, esim. raajan, poistamista kirurgisella toimenpiteellä. Raajan tai kehon osan amputointiin päädyttiin usein esim. vamman, tietyn sairauden tai epämuodostuman takia. Raajojen amputaatiota on käytetty joissakin maissa rikollisten rangaistuksena sekä sitä on tavattu myös osana erikoisia rituaaleja.

Amputaation on tiedetty olevan yksi vanhimmista kirurgisista toimenpiteistä ja sen alkuaikojen brutaalit tekniikat ovat kehittyneet hurjasti lääketieteen kehittyessä. 1600-luvulla toimenpiteet tehtiin muutamissa minuuteissa kipu- nukutusaineiden puutteen takia ja amputaatio suoritettiin yhdellä katkaisulla, eli ns. classic circular cut –tekniikalla. 1700-luvulla siirryttiin jo ns. kaksi- ja kolmevaiheisiin toimenpiteisiin, jossa eroteltiin mm. ihon, lihasten ja luun leikkaaminen erikseen. 1800-1900-lukujen aikana sodat sekä lääketieteen kehittyminen vei leikkaustekniikat kokonaan uudelle tasolle ja myös raajaproteeseja kehitettiin koko ajan toimivammaksi. Nykyisin nämä vanhat amputaatioon ja protetisointiin liittyvät esineet ovat erittäin haluttuja ja keräiltyjä kohteita, sekä samalla myös hieno osa lääketieteen kehityksen historiaa.

Kiinnostaako kohde ? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

    Haluan: