Aito selkänikama ”vertebra” jalustalla

175.00 

Alkuperä: Englanti
Ajankohta: 1900-luvun alku
Koko: Korkeus 8 cm, syvyys 7 cm
Kunto: Hyvä, ajanmukaista vanhenemista
Muuta: Äärimmäisen hieno ja harvinainen lääketieteellisen antiikin esineistön edustaja. Kyseessä on tutkimus- /esittelykäyttöön tehty aito ihmisen selkänikama. Nikama on kiinnitetty tyylikkäästi jalustaan, joten sen saa tyylikkäästi esille. Vastaavia aitoja ihmisen luustosta tehtyjä luustomalleja on tänä päivänä hankalampi löytää, tässä on kuitenkin upea kohde kokoelmaan, opetuskäyttöön tai tutkittavaksi.

Nikama

Nikama (lat. vertebra) on epäsäännöllisen muotoinen moniulokkeinen luu, joista selkäranka muodostuu. Nikaman solmu (lat. corpus vertebrae) on sen paksu ja tukeva osa, johon nikaman kaari (arcus vertebrae) ulokkeineen selänpuolella liittyy. Solmu kantaa suurimman osan nikaman kuormasta ja se muodostuu ytimestä sekä sitä ympäröivästä syykehästä. Kaudaaliselta puolelta solmu on kovera, kun taas kraniaaliselta puolelta se on kupera. Nikaman kaaren ulokkeina voi olla dorsaalinen okahaarake (processus spinosus) ja lateraalisia poikkihaarakkeita (processus transversus). Peräkkäisten nikamien nikama-aukot (foramen vertebrale) muodostavat selkäydinkanavan (canalis vertebralis).

Nikamien välissä sijaitsevat nikamavälilevyt, jotka antavat selkärangalle liikkuvuuden. Päivän mittaan nämä välilevyt painuvat kasaan tehden ihmisestä lyhyemmän. Yön aikana ne palautuvat alkuperäiseen kokoonsa. Välilevyt toimivat nikamien välissä iskunvaimentimina. Niihin kohdistuva paine vaihtelee kehoon kohdistuvan painovoiman, asennon muutosten ja levon mukaan. Nikamat jaetaan (järjestyksessä päästä häntään päin) kaularangan muodostaviin kaulanikamiin, rintarangan muodostaviin rintanikamiin, lannerangan muodostaviin lannenikamiin, ristiluun muodostaviin ristinikamiin sekä hännän muodostaviin häntänikamiin. Esimerkiksi ”ensimmäinen rintanikama” on rintanikamista kraniaalisin. (Lähde: Wikipedia)

Kiinnostaako kohde ? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Haluan: