1800-luvun tiimalasi, Eurooppa

290.00 

Alkuperä: Eurooppa
Valmistusajankohta: 1800-luku
Mitat: Korkeus 25,5 cm, halkaisija 13 cm
Materiaali: Puu / lasi
Kunto: Kohtalainen, tiimalasin ylempi lasikuppi rikki, eli siitä puuttuu pala (kts. kuvat).
Muuta: Kyseessä upea ja äärimmäisen harvinainen 1800-luvun tiimalasi, jollaisia on tänä päivänä todella vaikea löytää aidosti vanhoina. Tiimalasin hintana on reilusti alle puolet sen normaalista myyntihinnasta / arvosta, tämä tuon rikkoutuneen lasin takia (vaurio ei sinänsä vaikuta esillepanoon). Tiimalasin rungon ympärillä on punottu naru, jonka tehtävänä on ollut suojella instrumenttia ulkoisilta iskuilta (tämä puuttuu usein tämän ajan tiimalaseista ja vain reiät ovat jäljellä muistuttamassa menneestä). Kaiken kaikkiaan erittäin hieno kohde, vanhoja tiimalaseja on todella harvoin myynnissä ja pääosin yleensä vain arvohuutokaupoissa.

Hiekkakello eli tiimalasi

Tiimalasi, toiselta nimeltään hiekkakello, oli aiemmin ajan mittaamiseen käytetty väline. Se on keskeltä ohueksi kuristettu lasiastia, jonka sisällä on hienoa hiekkaa. Hiekka valuu tiimalasin kupista toiseen tietyssä ajassa. Kun hiekka on valunut kokonaan tiimalasin läpi, laite voidaan kääntää ympäri ja mitata näin tietyn pituisia ajanjaksoja. Tiimalasin mittaamaan aikaan vaikuttavat hiekan määrä ja laatu sekä kuppien koko ja keskellä olevan kapeuman leveys. Hiekan sijaan tiimalasissa on käytetty myös hienonnettua munankuorta ja jauhettua marmoria.

Joidenkin lähteiden mukaan hiekkakello olisi keksitty ja otettu käyttöön jo 200-luvun puolessa välissä Alexandriassa, jossa sitä olisi kannettu mukana samalla tavoin kuin nykypäivän kelloja. Toisten spekulaatioiden mukaan hiekkakello olisi tullut käyttöön vasta 1000-luvulla. Joka tapauksessa varhaisin varmistettu tieto hiekkakelloista on saatu vuonna 1338 Ambrogio Lorenzettin Freskosta ”Allegory of Good Government”, jossa kuvan henkilö pitää tiimalasia kädessään. (Lähde: Wikipedia)

Monikaan ei tiedä, että tiimalasia on pidetty katoavaisuuden symbolina ja usein siihen on liitetty latinankielinen lause Memento mori, muista kuolemaa. Antiikin aikana se oli ajan jumala Kronoksen tunnus. Se edustaa myös hyveellistä elämää, kohtuullisuutta ja pidättyväisyyttä. Koska tiimalasin käyttöön kuuluu ylösalaisin kääntäminen, se voi symboloida syklistä aikakäsitystä.

Kiinnostaako kohde ? Ota yhteyttä alla olevalla lomakkeella.

Haluan: