Old Illusions esittäytyy

Old Illusions Uncategorized @fi

Vain harva tietää tarkemmin Antiikkiliike Old Illusionsin syntytarinan. Meiltä on usein kysytty, mistä ihmeestä ilmestyimme antiikki- ja keräilymaailman tietoisuuteen ja kuitenkin samaan aikaan suhteellisen kattavan kohdevalikoiman kera. Useinhan tilanne kuitenkin on aloittavan (ja miksei myös pidempään markkinoilla toimineen) antiikkiliikkeen osalta se, että kohdevalikoima on suppea. Alla oleva ”selfiejuttu” avaa hieman ovia yrityksemme taustoihin ja syntytarinaan.

Old Illusions taustaa

Primus motoreina Old Illusionsin taustalla vaikuttaa kaksi antiikista ja erikoisemmista esineistä kiinnostunutta kaverusta. Pitkäaikaisen keräilyhistorian myötä esineistöä on väistämättä päässyt kertymään enemmänkin kuin on ollut suunnitelmissa. Hankittaessa esineistöä omiin kokoelmiin on haaviin tarttunut paljon ei suunniteltuja heräteostoksiakin jonkin kohteen vain ollessa yksinkertaisesti niin poikkeuksellisen hieno tai erikoinen.

Pari havainnollistavaa kuvaa kokoelmista

Jossain vaiheessa muutama vuosi takaperin Wanhan Sataman Antiikkimessujen jälkimainingeissa käydyn keskustelun lomassa tulimme lopputulokseen, että Suomesta puuttuu tietyntyyppinen antiikkiliike ja mikäli molempien kokoelmista siirrettäisiin esineistöä yhteiseen tilaan ja hommattaisiin esineistöä sopivasti lisää, niin koossa olisi mainio perusta antiikkiliikkeelle. Tästä lähti liikkeelle konsepti nimeltä Old Illusions.

Tuumasta toimeen

Hetken mielijohteesta syntynyt ajatus alkoi konkretisoitua todellisuudeksi lähes heti saatuamme edullisesti käyttöömme varastotilat, missä säilyttää esineistöä. Oman pienen lisäsysäyksen homman eteenpäin viemiseen antoi myös molempien perheiden yhteiseen käyttöön hankittu idyllinen kesämökki lisärakennuksineen. Tämä kirkasti entisestään visioita ja johti väistämättä lisähankintoihin, joiden mukana kertyi kuin huomaamatta lisää esineistöä myös tulevaisuudessa siintävää antiikkiliikettä silmällä pitäen.

Parissa vuodessa kesäpaikkaan tuli hankittua sanalla sanoen paljon antiikkia. Kaksikerroksisen luhtiaitan yläkerran 1800-luvun Merikapteenin Kajuutan sisustuksen suunnittelimme ja toteutimme täysin omin voimin ja kajuutassa vierailleet ihmiset ovatkin olleet pääsääntöisesti mykistyneitä näkemästään. Kajuutassa on vanhojen huonekalujen lisäksi satoja hienoja ja erikoisia esineitä eri aikakausilta ympäri maailmaa.

Lähes jokaisen mökkiprojektiin hankitun esineen mukaan tarttui myös esine tai pari antiikkiliikettäkin silmällä pitäen. Eikä aikaakaan kun tajusimme, että NYT on oikea hetki. Eli ei muuta kuin yritykselle nimi ja logo mietintään, yrityksen perustamispaperit sisään ja väsäämään nettisivuja kohdekuvauksineen. No, ihan sormia napsauttamallahan nämä asiat eivät hoituneet, kuten saimme huomata…

Luhtiaitan yläkerrassa sijaitseva 1800-luvun Merikapteenin Kajuutta
Näkymä luhtiaitan yläkerrassa sijaitsevaan 1800-luvun Merikapteenin Kajuuttaan

Sisällöntuotannon sietämätön keveys

Jo ennen liikkeen perustamista nimesimme tärkeimmäksi asiaksi koko toiminnassa sen, että esineiden lisäksi kaikki sisältö mitä teemme tai tuotamme julkisesti muiden nähtäväksi, tulee olla mahdollisimman ensiluokkaista. Ja tämä tarkoittaa siis ihan kaikkea: valokuvia, kohdekuvauksia, nettisivuja, uutisia, asiakaspalvelua, reagointia yhteydenottoihin, myytyjen kohteiden pakkaamista ja toimitusta, jne.

Osa yllä mainituista asioista hoituu suhteellisen järkevällä työmäärällä, kuten mm. asiakaspalvelu, yhteydenotot, pakkaus ja lähetys. Mutta…

Täysin oma suorastaan tolkuttomasti aikaa vievä maailmansa on kohteiden valokuvaus ja kuvankäsittely, kohdekuvausten ja taustatietojen selvitys sekä kohteiden esillepano. Toki näihin toimenpiteisiin kuluva aika on täysin suhteessa siihen, miten hyvin kohteet haluaa esitellä. Uskallamme väittää, että Suomessa antiikkiliikkeiden kohde-esittelyt (kuten muukin esilläolo) verkossa ovat sanalla sanoen ala-arvoisia. Kuvat ovat pieniä, suttuisia, niistä ei näe olennaista tai kuvia ei edes ole, kohdekuvaukset ovat täysin puutteellisia, hinnat puuttuvat, kohteita on myynnissä vaikka ne on myyty jo vuosia takaperin, jne. Listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin.
”Aikaa voi mennä jopa 10 tuntia yhden ainoan kohteen laittamisessa myyntiin”Old Illusions
Me taas halusimme toimia juuri päinvastoin ja tämä itsellemme tehty lupaus on pitänyt. Käytämme joka ikisen kohteen kuvaamiseen ja kuvausolosuhteisiin paljon aikaa ja vaivaa, käsittelemme kuvat mahdollisimman hyviksi ja hyvin yksityiskohdat esille tuoviksi, laadimme kohdekuvaukset kaiken olennaisen kertoviksi, selvitämme kohteiden käyttötarkoitukset, valmistajat, historiikin, yms mahdollisimman hyvin siltä osin kuin se vain on resursseillamme ja osaamisellamme mahdollista. Parhaassa (tai pahimmassa, miten sen haluaa tulkita) tapauksessa aikaa voi mennä jopa 10 tuntia yhden ainoan kohteen laittamisessa myyntiin. Ja tähän ei ole edes laskettu sosiaalisissa medioissa tehtäviä julkaisuja kohteesta tai sen markkinoimiseksi tehtäviä toimenpiteitä. Mutta mielestämme tässä ei ole oikotietä jos haluamme PALVELLA ASIAKKAITAMME hyvin.

 
Kaiken tämän jälkeen emme ihmettele, jos läheskään kaikilla antiikkiliikkeillä aika tai resurssit eivät riitä kohteiden riittävän selkeään esillepanoon. Toisaalta voi myös miettiä sitä, kannattaako kohteita tällöin edes tuoda esille verkkoon ? Huonosti hoidetut ja jopa vuosikausia päivittämättöminä olleet sivustot kääntyvät nimittäin helposti kauppiasta itseään vastaan.

Antiikin metsästystä..

Useat asiakkaamme ovat ihmetelleet, mistä haalimme kaiken esineistömme. Tässä tapauksessa kaiken muun työnteon ohella myös aika on tehnyt tehtävänsä eli olemme vuosien kuluessa luoneet suhteellisen laajan verkoston ympäri Eurooppaa huutokauppataloihin, antiikkiliikkeisiin, verkkokauppoihin ja verkkohuutokauppoihin, museoihin, yksityisiin keräilijöihin, jne. Käytämmekin jatkuvasti huomattavan paljon aikaa sopivien ja ennen kaikkea meitä kiinnostavien kohteiden metsästykseen, joista meille myös välillä vinkataan. Kotimaastakin löytyy aina silloin tällöin jotain yllättävää ja poikkeuksellista.

On myös pakko mainita, että hankimme kaiken esineistön sillä kuuluisalla MuTu-menetelmällä. Tarkoittaa sitä, että hankimme vain sellaisia kohteita, jotka ottaisimme myös omaan kokoelmaamme. Toisin sanoen kun kumpikaan meistä ei esim. ole kiinnostunut lasiesineistä, emme niitä myöskään hanki, vaikka lasiesineitä kerätään ja kysyntää niille olisi paljon. Tietyllä tapaa jokainen Old Illusionsin listoilla oleva kohde on uniikki ja harvinainen esine.

Rakkaudesta lajiin

Antiikkiliike Old Illusions on syntynyt puhtaasti intohimosta antiikkiin ja erikoisiin esineisiin, sekä sen mukanaan tuomasta visiosta tietyn tyyppiselle antiikkiliikkeelle Suomessa. Voimme rehellisesti sanoa, että hommaa tehdään puhtaasti rakkaudesta lajiin. Jos motiivina olisi puhtaasti rahan perässä juokseminen, kannattaisi keskittyä aivan eri hommiin.

Antiikkiterveisin,
Illusionistit

Jaa tämä posti